Alexander
Gorlin
Architects

1/5
2/5
3/5
4/5
5/5

Summit Jewish Community Center

The renovation and design of this new sanctuary expands the worship space of a New Jersey Conservative congregation that has outgrown its original 1950s facility.  The fractured form of the Sanctuary, derived from a simple, iterative manipulation of the Star of David, provides a dynamic counterpoint to the more restrained, flat-roofed adjoining building.  The addition creates three new classrooms and a common room for the synagogue’s nursery school.  A new ground level entrance for the school allows for the separation of the institution’s religious and educational programs. Reconfiguring the existing Sanctuary, a new social hall was created providing additional seating for high-holiday services.  A new lobby improves circulation and creates a grand entry into the expanded space.

Type
Religious

Location
Summit, NJ

Client
Summit Jewish Community Center

Tags
spiritual, geometry, community, sanctuary, light

Save